Küresel Piyasalarda Risk Alma İştahı Artıyor

  • Küresel piyasalarda hatırlamak gerekirse ABD tarafından son zamanlarda gelen makroekonomik verilerin beklenti üzerinde gelmesiyle Fed’in faiz indirim beklentileri piyasalarda ötelenmişti. Baktığımızda ise; Orta Doğu’daki haber akışının da zayıflamsının etkisiyle gözler bilanço sezonuna, gelecek veri akışına ve 1 Mayıs’taki Fed toplantısına çevrildi. Dün S&P Global, ABD'nin Nisan ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik PMI öncü verilerini açıkladı. Buna göre, imalat sanayi PMI Nisan'da geçen aya kıyasla 2 puan azalışla 49,9 değerine düşerken, bu dönemde 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen endeksin 52 değerini alması öngörülüyordu. Endeks, Mart'ta 51,9 olmuştu. Ülkede hizmet sektörü PMI da Nisan'da geçen aya göre 0,8 puan azalarak 50,9 değerine geriledi. Bu dönemde 5 ayın en düşük seviyesini kaydeden ve piyasa beklentilerinin altında kalan endeksin 52 değerini alacağı tahmin ediliyordu. Endeks, Mart'ta 51,7 olmuştu. Bileşik PMI ise Nisan'da aylık bazda 1,2 puan azalarak 50,9'a indi. Söz konusu dönemde 4 ayın en düşük seviyesini kaydeden endeks, Mart'ta 52,1 olmuştu. Son veriler, ülke ekonomisindeki iyileşmenin ikinci çeyreğin başında yavaşladığını gösterirken, faiz indirimi beklentileri için umut verdi. Ülkede diğer aldığımız veri ise yeni konut satışlarıydı. Yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak martta bir önceki aya kıyasla %8,8 artarak 693 bine çıktı. Piyasa beklentisi ise 668 bin olması yönündeydi. Ülkede yeni konut satışları, Mart'ta geçen yılın aynı dönemine göre ise %8,3 arttı. Bu hafta ise gözler PCE enflasyonunda olacak. PCE enflasyonunun Mart’ta %2,8’den %2,6’ya, çekirdek PCE enflasyonunun ise %0,3 ile sabit kalması yönünde şekilleniyor. Beklenenden daha yüksek bir çekirdek PCE, piyasalardaki enflasyon endişelerinin artışına neden olurken, Powell'ın faiz indirimi konusundaki bekle-gör politikasını destekleyebilir.
  • ABD endeksleri, haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Öte yandan, dün Tesla bilançosu açıklandı. Şirketin geliri yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla %9 azalarak 21,3 milyar dolara gerilesede, Elon Musk'ın yaptığı açıklamada şirketin gelecek yılın başlarında daha ucuz yeni araçlar üretmeye başlayacağını duyurması ile Tesla kapanış sonrası işlemlerde %13'ün üzerinde değer kazandı.  Haftanın geri kalanında ise sırasıyla Meta, Alphabet ve Microsoft bilançolarını açıklanacak. ABD vadelileri ise yataya yakın pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları, işlem gününü yükselişle tamamladı.
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,50 değer kaybıyla 9.645.02 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 104,17 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,31 değer kaybederken, sanayi endeksi %0,42, teknoloji endeksi %1,86 ve hizmetler endeksi %0,46 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %5,31 ile finansal kiralama faktoring, en çok kaybettiren bankacılık oldu. Öte yandan, endekste 9.650 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 9.720, 9.760, 9.830 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.600, 9.520 ve 9.460 destek seviyeleri izlenebilir.
  • Bugün Eurogroup toplantısı ile ABD dayanıklı mal siparişlerini takip ederken, içeride ise Türkiye Cumhuriyet Bankası (TCMB) Nisan ayı iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesin güven endeksi ile kapasite kulanım oranı verileri ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye panelini izliyor olacağız. Hatırlatmak gerekirse; kurum 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu B+ seviyesine yükseltmiş görünümü ise pozitif olarak belirlemişti. Panelde, özellikle bu not artışının etkileri üzerine tartışmalar yapılırken, önümüzdeki hafta ise S&P'nin Türkiye'nin kredi notu ve görünümüyle ilgili güncelleme yapması bekleniyor.
  • BİST100 endeksinin yeni işlem gününe pozitif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler